Att se på Bjärehalvön

Bjärehalvön längst upp i nordvästra Skåne är kanske den del av vårt sydligaste landskap som bjuder på allra mest i form av härliga naturupplevelser, kultur samt sol och bad.

På Bjärehalvön med omnejd finns två större orter, Båstad, som ligger nästan på gränsen till Halland vid foten av Hallandsås, samt Ängelholm, som egentligen ligger strax söder om Bjärehalvön. Något som är kännetecknande för Bjärehalvön är den bördiga jorden, som tillsammans med det gynnsamma klimatet, levererar Sveriges allra första färskpotatis.

Den som gillar konst och besöker Bjärehalvön kommer inte att bli besviken då trakten är något av ett konstmecka. Runt om på Bjäre finns en rad olika gallerier där man kan titta på vacker konst och kanske även köpa en tavla om man hittar något som faller i smaken.

Är man ute efter vackra naturupplevelser är Hovs Hallar ett absolut måste när man besöker Bjärehalvön. Hovs Hallar hittar man mittemellan Båstad och Torekov på Bjärehalvöns allra nordligaste del. Platsen är känd för sina imponerande klippformationer och klippor. Det mest kända partiet är Arilds port med upp till 30 m höga klippor vilka störtar rakt ner i havet.

Gillar man golf kommer man att älska Bjärehalvön, då man här inom en radie på en mil hittar inte mindre än sex olika golfbanor, vilket tillsammans med övriga nordvästra Skåne gör området till det näst mest golfbanetäta i världen efter Florida.

Norrvikens trädgårdar några kilometer utanför Båstad är något för den som verkligen uppskattar vackra trädgårdar. Anläggningen har en yta på totalt 14 hektar och innehåller bland annat en italiensk barockträdgård, en renässansträdgård, en klosterträdgård, en orientalisk trädgård samt en japansk trädgård.

Hallands väderö är en annan plats man bör besöka när man är på Bjärehalvön. Ön är sedan 1958 naturreservat och ligger cirka 3 km väster om Torekov. På ön hittar man bland annat Sveriges grövsta ek, den så kallade Kungseken, med en omkrets på 5,24 m. På ön finns också ett café för den som vill njuta av en fika i den härliga  miljön.